Tucanos in nesten

PSDB

De PSDB, centrum-rechts en een van de drie grootste politieke partijen van Brazilië (bijgenaamd “Tucanos” – hun symbool is een toekan, de kleurrijke spechtvogel die veel voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika), zit in nesten. Minder dan een jaar verwijderd van de volgende verkiezingen heerst er binnen de partij onenigheid over wie nu de volgende partijvoorzitter wordt, maar ook over de keuze van de presidentskandidaat en last but not least, over hun aanwezigheid in de huidige regering van Michel Temer.

De partij kent zijn oorsprong in de tweede helft van de jaren tachtig toen een groep dissidenten van de PMDB van die partij afhaakte uit ontevredenheid met de toenmalige regering van José Sarney. Fernando Henrique Cardoso (FHC), ooit nog samen op de barricades met Lula, werd in 1995 verkozen als president. Hij slaagde erin om herverkozen te worden en bleef aan het roer tot 2003 toen de arbeiderspartij PT het haalde, met Lula als de grote overwinnaar. Beide partijen staan traditioneel lijnrecht tegenover elkaar. De PSDB zou er niet meer in slagen om opnieuw aan de macht te komen. Lula werd opnieuw verkozen en de PT bleef aan de macht tot vorig jaar toen Lula’s opvolgster Dilma Rousseff afgezet werd door het parlement. Sindsdien wordt het land geleid door de coalitiepartij onder leiding van ex-vice president Michel Temer (PMDB), weliswaar met de steun van 4 tucanos met een postje als minister. Die steun is echter niet van harte.

Een groep binnen de PSDB zou de regering liefst zo snel mogelijk willen verlaten. Een andere groep wil de ministerpostjes en andere posities binnen die regering niet kwijt en wenst te blijven. En dan is er de strijd tussen zij die zich kandidaat wensen te stellen als president, met Geraldo Alckmin (gouverneur van de staat São Paulo) en João Doria (burgemeester van de stad São Paulo) op kop. In december komt er een partijcongres waar de presidentskandidaat zal verkozen worden, maar ook de nieuwe partijvoorzitter.

Deze laatste strijd wordt gevoerd sinds partijvoorzitter Aécio Neves in opspraak kwam omdat hij 2 miljoen reais zou aanvaard hebben van zakenman Joesley Batista. Neves werd door het hoogste gerechtshof tijdelijk aan de kant gezet uit zijn functie als senator, en binnen de partij vervangen door Tasso Jereissati totdat er een nieuwe voorzitter zou verkozen worden op 9 december. Aécio Neves werd echter vrijgesproken en besloot deze week onverwacht Tasso aan de kant te schuiven en te vervangen door Alberto Goldman, voormalig gouverneur van de staat São Paulo. Tasso Jereissati is, samen met Marconi Perillo (gouverneur van de deelstaat Goiás), kandidaat als partijvoorzitter die in december zal verkozen worden. Tassi behoort tot de oude garde van de partij, Perillo tot de groep met andere ideëen. Afhankelijk van de uitslag zou het best kunnen dat er een scheuring komt in de partij, na nieuwjaar, inclusief de oprichting van een nieuwe partij (alsof er nog niet genoeg zijn in Brazilië).

Ex-president Fernando Henrique Cardoso is voorstander van het in de steek laten van de huidige regering, dit omdat hij wil voorkomen dat de PSDB in een slechter daglicht komt te staan door de ontstellend lage waarderingsgraad van Michel Temer en zijn ploeg. Andere topfiguren van de PSDB, zoals Aécio Neves, Aloysio Nunes, Bruno Araújo en Antônio Imbassay willen dat de tucanos de PMDB blijven steunen.

Het gerommel binnen de partij dreigt een definitieve komaf te maken met hun traditionele positie, en dat op een moment dat Brazilië nood heeft aan politieke alternatieven voor het eeuwige gesjoemel dat het land aan de rand van de afgrond bracht.

Foto's: Valter Campanato / Marcelo Camargo / José Cruz /
Fábio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s