Luister naar mijn woorden …

Lula-Bolsonaro-02

… maar kijk niet naar mijn daden. Dat is ook zo in Brazilië, zeker in de maanden voorafgaand aan verkiezingen. In werkelijkheid zijn de Braziliaanse kiezers nog een jaar verwijderd van deze gebeurtenis hetgeen topkandidaten (op dit moment) Lula en Bolsonaro blijkbaar geen moer kan schelen. Beide heren kondigden publiekelijk hun intentie aan als presidentskandidaat en doen er alles aan om de gunsten van de Braziliaanse kiezer te verkrijgen, inclusief reizen en toespraken in het ganse land. Detail: de Braziliaanse kieswetten zeggen dat kiespropaganda pas mag vanaf 15 augustus 2018 en voorziet boetes tussen R$ 5.000 en 25.000 voor wie die wetten overtreedt. Beiden vormen dan ook het onderwerp van een onderzoek door het TSE (Tribunal Superior Eleitoral) en lopen het risico om bestraft te worden.

Blijkbaar is dat het minste van hun zorgen. De twee uitersten van de Braziliaanse politiek leggen allerlei verklaringen af die de kiezer moeten overtuigen, ook al gaan sommige van die verklaringen regelrecht in tegen andere, voorheen gemaakte uitspraken en houdingen. Het doel heiligt het middel, zo lijkt het. Enig populisme wordt hierbij niet geschuwd, integendeel.

Ex-president Lula (PT, uiterst linkse kandidaat)

Wat hij zei: “Wij willen niet dat de heer Joesley Batista (een van de rijkste Braziliaanse zakenmannen, momenteel in de cel wegens corruptie) zich verrijkt op de rug van het Braziliaanse volk”.

De werkelijkheid: Het was tijdens de regering Lula dat JBS (het bedrijf van Joesley Batista) miljarden kreeg van de staatsbank BNDES waardoor zijn omzet in 10 jaren tijd kon stijgen van 4 miljard tot 170 miljard (reais).

Deputado Jair Bolsonaro (PSC, uiterst rechtse kandidaat)

Wat hij zei: “Mijn strijd is niet tegen de homoseksuelen gericht”.

De werkelijkheid: Bolsonaro deed erg krachtige en pijnlijke uitspraken omtrent homoseksualiteit, bijvoorbeeld: “Mocht ik twee mannen tegenkomen op straat die elkaar kussen, dan geef ik hen een pak slaag” (in 2002), en “Niemand houdt van homoseksuelen, die worden enkel getolereerd” (in 2011).

Ciro-GomesOok andere “presidenciáveis” als Ciro Gomes (foto, PDT) bezondigen zich aan een loopje met de waarheid.

Wat hij zei: “Ik ben voorstander van het Lava Jato onderzoek, laat daar geen twijfel over bestaan”.

De werkelijkheid: In maart van dit jaar zei hij dat hij de ploeg van Sergio Moro op een kogel zou onthalen indien hij het voorwerp zou worden van een onderzoek.

Naast deze leugens bestaat er een tweede probleem waar de Braziliaanse kiezers mee geconfronteerd worden, met name het fake news dat verspreid wordt via sociale media als Facebook en Twitter, net alsof het om absolute waarheden gaat. Valse nieuwsberichten worden ook verstuurd door robots, geautomatiseerde profielen, nadien verspreidt door gebruikers die er in geloven, ook via het erg populaire Whatsapp.

Er zit voor de Brazilianen dus niets anders op dan het nieuws (en uitspraken van politici) duchtig te filteren alvorens erin te geloven.

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert
Wilson Dias - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s