Brand in beschermd natuurgebied is crimineel

Chapada-Veadeiros-Incendio

De hevige branden die sinds 17 oktober het beschermde nationale park Chapada dos Veadeiros bedreigen, hebben een criminele oorsprong, aldus de beheerders van het instituut Chico Mendes (ICMBio). Zij zijn ervan overtuigd dat grootgrondbezitters in de nabijheid van het park het vuur aansteken als represaille voor de recente uitbreiding van het park. Volgens het ICMBio is de brand nog altijd niet onder controle en werd al 22 % van het park verwoest.

De Braziliaanse luchtmacht stuurt een Hercules C-130 om de brand te helpen bestrijden door water te lozen op de brandhaarden vanop een hoogte van 45 meter.

De brandweerlui die de brand bestrijden hopen op regen, maar die kans is momenteel erg klein volgens de weervoorspellers. De ploeg bestaat uit meer dan 200 mensen, zowel professionals als vrijwilligers. Zij worden ook nog bijgestaan door 4 kleinere vliegtuigen en twee helikopters die constant water aanvoeren.

Parque Nacional da Chapada dos Veadeiros

ChapadaVeadeirosMapa

Dit park met een oppervlakte van meer dan 65.000 hectares in de staat Goiás werd als dusdanig erkend door president Juscelino Kubitscheck in 1961. In december van 2001 werd het gebied opgenomen door Unesco als Werelderfgoed. Het gebied wordt beheerd door het Chico Mendes instituut.

Chapada-VeadeirosEen waterval in het park Chapada dos Veadeiros

Foto's: Marcelo Camargo - Agência Brasil - Ramilla Rodrigues - ICMBIO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s