Brazilianen weeral de pineut

Dinheiro

De kamer van volksvertegenwoordigers keurde deze week de oprichting van een verkiezingsfonds voor de partijen goed, dit met het vooruitzicht op de verkiezingen van volgend jaar. Het gaat om een totaal van 1,7 miljard reais (542 miljoen dollar), een bedrag dat zal verdeeld worden in verhouding met het aantal zetels van elke partij in het parlement. Het geld is afkomstig van de Braziliaanse belastingbetaler. En die mag zich nog gelukkig prijzen: het initiële voorstel bedroeg 3,6 miljard, en dat temidden van een algemene ontevredenheid over het wangedrag van Braziliaanse politici en hun betrokkenheid in corruptieschandalen.

De heren en dames wetgevers hebben er lang over gestrubbeld om het probleem van hun financiering op te lossen, dit nadat het opperste gerechtshof STF in 2015 een komaf maakte met de partijfinanciering door bedrijven (omwille van de vele misbruiken en corruptie).

Het verkiezingsfonds bevoordeelt vooral de grotere partijen. De arbeiderspartij PT, de PSDB (bijgenaamd Tucanos) en de PMDB (president Temer’s partij) kregen dit jaar al 158 miljoen uit het bestaande partijfonds. De PMDB zal kunnen rekenen op een totaal van 15% van het nieuwe fonds, dit door het aantal zetels wat zij bekleden in de senaat. De PT van ex-president Lula zit met zijn nek in het Lava Jato schandaal maar soepeerde dit jaar al meer dan 60 miljoen op in negen maanden.

Naast de vele miljoenen die de partijen in de voorbije jaren wisten los te weken van de ondernemers, meestal in ruil voor allerlei gunsten, ging er tussen 2007 en 2017 meer dan 4 miljard reais uit de staatskoffers naar de politieke partijen. Het bestaande fonds werd al eerder (in 2015) verhoogd door Dilma Rousseff van 300 miljoen naar 811 miljoen. Dat fonds zal nu, na ondertekening van president Temer, oplopen tot 1,7 miljard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s