Unfair Play

Nuzman

“Terwijl de atleten van de Olympische Spelen streefden naar een gouden medaille, bewaarden de kopstukken van het Olympisch Comité hun goud in een Zwitserse kluis”. De uitspraak komt van procuradora Fabiane Scheinneder, een van de leden van het onderzoeksteam m.b.t. het Lava Jato schandaal.

In de 2de fase van het onderzoek onder de naam “Operação Unfair Play” waarbij nagegaan wordt hoe er stemmen gekocht werden om Rio de Janeiro aan te duiden als zetel voor de Spelen van 2016, werden de voorzitter van het Braziliaanse Olympische Comité Carlos Arthur Nuzman (foto), en zijn rechterhand Leonardo Gryner aangehouden. Het onderzoeksteam ontdekte dat Nuzman 16 goudstaven liet bewaren in een Zwitserse kluis, t.w.v. 2 miljoen reais, niet aangegeven bij de Braziliaanse fiscus. Volgens het team verhoogde het patrimonium van Nuzman met 457 % in de 22 jaren van zijn voorzitterschap van het Olympisch Comité. De Receita Federal (Braziliaanse fiscus) ontdekte het bestaan van de goudstaven (elk 1 kg) doordat Nuzman een rectificatie indiende van zijn belastingaangifte, op 20 september, 2 weken na de start van het onderzoek onder de noemer Unfair Play.

Alles wijst erop dat de Olympische Spelen van 2016 plaatsvonden in Rio de Janeiro door het omkopen van de stemmers. Nuzman en Gryner werden aangehouden voor 5 dagen. Het verdere onderzoek zal uitwijzen of die aanhouding al dan niet verlengd wordt.

Foto: Tânia Rêgo - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s