Dirceu01

José Dirceu (71 – foto), voormalige stafchef in de regering Lula, zag vandaag zijn straf verhogen naar 30 jaren en 9 maanden opsluiting. De uitspraak komt van het federale gerechtshof in Porto Alegre TRF4 waar zaken behandeld worden van eerder veroordeelden die in beroep gingen.

Dirceu werd vorig jaar in mei door rechter Sergio Moro veroordeelt tot 23 jaar en 3 maanden gevangenis, later al verminderd tot 20 jaar en 10 maanden op verzoek van Dirceu’s verdediging. Ondertussen werd hij vrijgelaten door het opperste gerechtshof STF en mocht de uitspraak van het beroep afwachten in huisarrest, met een enkelband. Hoogstwaarschijnlijk zal hij nu terug achter de tralies moeten.

Dirceu heeft een lange geschiedenis achter de rug als politieke militant, ten tijd van de militaire dictatuur in Brazilië. Hij werd toen ook al gearresteerd en bracht nadien geruime tijd door in Cuba waar hij studeerde, werkte en militaire training ontving o.l.v. commandant Fidel Castro. In 1971 keerde hij terug naar Brazilië en leefde er incognito tot in 1979. Zelfs zijn echtgenote bleef verstoken van zijn echte identiteit. Later verkreeg hij amnestie en begon hij te werken als advokaat. Dirceu werd lid van de arbeiderspartij PT en begon aldus een politieke carrière die resulteerde in een verkiezing als volksvertegenwoordiger. Hij werd ook driemaal verkozen als voorzitter van de partij. In de eerste regering van Lula werd hij aangesteld als “Ministro da Casa Civil” (stafchef). In 2005 moest hij aftreden wegens betrokkenheid in het mensalão-schandaal. Hij verloor ook zijn politieke mandaat als volksvertegenwoordiger. Het zou nog duren tot 2013 vooraleer hij voor het eerst achter de tralies belandde.

Dirceu heeft zich nooit laten beïnvloeden tot een gerechterlijk akkoord en blijft zich tot op vandaag gedragen als de “guerreiro do povo brasileiro” zoals zijn supporters hem toeriepen bij zijn eerste opsluiting. Na alle ontwikkelingen in het Lava Jato onderzoek (waardoor hij de veroordeling van rechter Moro opliep) blijft er niet meer zoveel over van die steun.

Foto: Fabio Rodrigues-Pozzebom - Agencia Brasil