Steenrijk versus straatarm

PobrezaRiqueza

De zes eerste Braziliaanse miljardairs bezitten evenveel rijkdom (in geld en andere bezittingen) als de 100 miljoen armste Brazilianen. Dit werd vastgesteld in een rapport van Oxfam Brazilië, net uitgegeven. Indien het ritme van de insluiting in de arbeidsmarkt evolueert zoals in de voorbije 20 jaren, dan zullen vrouwen pas evenveel verdienen als mannen vanaf 2047. Het gemiddelde inkomen van blanken en kleurlingen zal pas op dezelfde hoogte komen vanaf 2086. Volgens projecties van de Wereldbank zullen er tegen het einde van dit jaar 3,6 miljoen armen meer zijn dan voorheen.

Volgens Oxfam komt dit o.m. door het fiscale systeem in Brazilië. Brazilianen betalen veel belastingen, maar niet uitzonderlijk veel in vergelijk met andere landen van het OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). In Brazilië gaat het voornamelijk om onrecht omdat belastingen vooral betaald worden door de armsten en de middenklasse, aldus Oxfam.

Het rapport identificeert gebreken in de wijze waarop belastingen geïnd worden in Brazilië, in tegenstelling tot andere landen. Naast de onrechtstreekse heffingen zijn er de vrijstellingen van belasting op winsten en uitgekeerde dividenden, en lagere heffingen op het patrimonium waardoor de rijken uiteindelijk minder bijdragen dan de anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s