GarotinhoLuisteraars van Radio Tupi in de “cidade maravilhosa” (geweldige stad) Rio de Janeiro kregen de voorbije woensdag plots te horen dat hun presentator, ex-gouverneur Anthony Garotinha, zijn stem verloor, aldus zijn programma onderbrekend. In werkelijkheid verloor Garotinha niet zijn stem, maar wel zijn vrijheid. De federale politie pakte hem gewoon op tijdens zijn uitzending en voerde hem naar naar zijn woonplaats (de stad Campos, eveneens in de staat Rio de Janeiro, op 270 km afstand van de hoofdstad) waar hij onder huisarrest geplaatst werd. Voor het gerecht is hij schuldig aan het bedreigen van getuigen en het vernietigen van bewijzen m.b.t. het omkopen van kiezers opdat ze op zijn echtgenote (Rosinha Garotinho) zouden stemmen als burgemeesteres van Campos.

Garotinho, reeds eerder veroordeeld voor dezelfde feiten, wachtte zijn beroep af in vrijheid en presenteerde dagelijks zijn programma bij de eerder vernoemde zender. Niet alleen dat, volgens het gerecht ging hij gewoon voort met het plegen van dezelfde feiten en moest daarom weer terug onder (huis)arrest. Volgens het gerecht kostten de inbreuken op de kieswetten 11 miljoen reais aan de stadskoffers van Campos.

Garotinho werd ook vorig jaar al aangehouden en maakte toen een schandaal, roepend en tierend dat hij hartproblemen had. Hij werd toen afgevoerd in een ambulance (foto boven). Later zei hij dat hij niet naar de (beruchte) Bangu gevangenis wou omdat hij vreesde voor wraakacties van drugsdealers die daar terecht kwamen in de periode dat hij gouverneur was van de staat Rio de Janeiro.

Garotinho is niet de enige “carioca” (inwoner van Rio de Janeiro) die met het gerecht te maken heeft. Vorig jaar in november was het de beurt aan een andere ex-gouverneur, met name Sérgio Cabral, wegens corruptie. Cabral zit momenteel in de gevangenis van Benfica en is beklaagde in meer processen dan de meeste drugdealers die daar opgesloten zitten. Zijn echtgenote, Adriana Ancelmo, eveneens betrokken in de corruptie affaires, kreeg huisarrest.

Huidige gouverneur Luiz Fernando Pezão werd vernoemd in de gerechterlijke akkoorden met kaderleden van het bedrijf Odebrecht waarop het ‘ministério público’ van de republiek een onderzoek opende. Pezão zou smeergelden ontvangen hebben van het bedrijf in kwestie.

Of dit alles nog niet volstaat, zijn er nog twee andere beroemdheden uit de “cidade maravilhosa” die achter de tralies zitten, met name ex-kamervoorzitter Eduardo Cunha en ex-miljardair Eike Batista. Deze laatste had het geluk om in huisarrest geplaatst te worden met een enkelband.

Foto: Vladimir Platonow/ Agência Brasil