CarnaubaEsc

Een operatie met agenten van de wegenpolitie, het Ministério Público Federal en het ministerie van arbeid bevrijdde gisteren 20 mannen die onder onmenselijke omstandigheden werkten, in een fazenda van Vargem Grande, 195 km van de hoofdstad van deelstaat Maranhão, São Luis.

CarnaubaDe autoriteiten maakten bekend dat het om arbeiders ging uit Ceará die werkten bij de ontginning van Carnaúba palmbomen (foto), voor export naar de USA en naar China. Deze bomen staan bekend als “árvore da vida” (levensboom) omwille van de vele toepassingen voor de mens. De wortels hebben geneeskundige krachten, de vruchten vormen een rijke bron voor dierenvoedsel, de palmtakken worden gebruikt voor het maken van artisanale producten, bodembemesting e.v.a. toepassingen. Het voedsel voor de arbeiders, gedroogde vis en rijst, lag opgeslagen naast het voedsel voor de paarden. De slaapgelegenheid van de arbeiders was niet meer dan een stal. Hun loon was net genoeg om het voedsel te bekostigen.

De agenten die de arbeiders bevrijdden, zeggen dat ze nu hun volledige lonen ontvingen en dat al hun rechten als arbeider zullen afgedwongen worden bij de verantwoordelijken. Die werden opgepakt maar hun identiteit werd niet vrijgegeven.

Foto's: Divulgação PF - Wikimedia Commons