Wie is Joesley Batista?

Joesley02

Joesley Batista (45) is een Braziliaanse zakenman, een van de eigenaars van het multinationale bedrijf JBS. Het bedrijf handelt in vleeswaren maar ook in vele andere producten. Joesley wordt door het tijdschrift Forbes opgelijst als een van de 70 grootste miljardairs van Brazilië. JBS groepeert bekende merknamen als Swift, Friboi, Maturatta, Seara e.v.a.

Joesley is de zoon van een eenvoudige slager uit Anápolis in de deelstaat Goiás. De slagerij dateert van 1953. José Batista, Joesley’s vader, leverde vleeswaren tijdens de bouwwerken van de hoofdstad Brasília onder de naam Friboi, decennia later een van de grootste vleesbedrijven van het land.

Op 12-jarige leeftijd besloot Joesley voor zichzelf te gaan werken in een handelszaak in een van de hotels van de nieuwe hoofdstad. Vier jaar later keerde hij terug naar zijn vader en nam de leiding op zich van een (vlees)koelbedrijf met 130 werknemers. Nog een jaar later had hij, samen met zijn broer Wesley er alle touwtjes in handen. Andere bedrijven en bedrijfjes werden opgekocht, de groei was niet meer te stuiten.

In 2007 opende de groep zijn kapitaal voor de beurs en verkreeg aanzienlijke miljarden los van de investeringsbank BNDES, zowel als investeringen als kredieten. JBS werd een gigant, haalde in 2016 een totaalomzet van 170 miljard reais met dochtermaatschappijen in 20 verschillende landen, en een totaal van 237.000 werknemers.

Lava Jato

In datzelfde jaar werd Joesley Batista voor het eerst vernoemd in het Lava Jato onderzoek; hij zou met name smeergelden betaald hebben aan volksvertegenwoordiger en ex-kamervoorzitter Eduardo Cunha (nu in de cel in Curitiba) voor het verkrijgen van subsidies via fondsen van het FI-FGTS (investeringsfondsen uit reserves van de verplichte werkverzekeringsbijdragen). Op 17 mei van dit jaar werd bekendgemaakt dat Joesley, in het kader van een gerechterlijk akkoord, een opname van een lang privé gesprek met president Michel Temer had ingeleverd. In het gesprek kwam o.m. een veronderstelde afkoop voor het stilzwijgen van Eduardo Cunha aan bod, alsmede omkoop van rechters en andere polemische onderwerpen. Temer werd aangeklaagd door procureur-generaal Rodrigo Janot, maar slaagde erin voldoende parlementsleden te overtuigen om tegen de aanklacht te stemmen. De aanklacht werd gearchiveerd. In zijn “biecht” zei Batista ook dat JBS twee rekeningen opende in het buitenland met een totaal van 80 miljoen dollar, bestemd voor de destijdse campagnes van ex-presidenten Lula en Dilma Rousseff. Een week vooraleer alles bekend werd (de geheime opname en het gerechterlijk akkoord) vertrok Joesley met zijn familie naar New York, met zijn privé jet. Twee dagen voor die reis vertrok in Miami een privé luxejacht met een capaciteit voor 25 personen, eveneens eigendom van Batista. Joesley is gehuwd met TV-presentatrice en journaliste Ticiane Villas Boas (Foto hiernaast – Wikimedia Commons). Ticiane nam in mei van dit jaar ontslag bij de televisiezender SBT. Later keerde Joesley terug naar Brazilië, in de overtuiging dat het afgesloten gerechterlijk akkoord hem zou vrijwaren van verdere moeilijkheden. Helaas voor hem draaide het anders uit.

Ricardo Saud, directeur van JBS en vertrouwensman van Batista nam gesprekken op met Joesley die eerder deze week werden ingeleverd bij de PGR (Procuradoria Geral de República). De procureurs ontdekten opnieuw bezwarende uitspraken, een voormalige procureur (Marcelo Miller) en medewerker van Rodrigo Janot zou Joesley zelfs geholpen hebben om het gerechterlijke akkoord af te sluiten en daarbij vrijuit te gaan. Joesley en en Ricardo werden opnieuw opnieuw verhoord gedurende enkele uren. Dit leidde gisteren tot een verzoek tot arrestatie van Joesley, Ricardo en Marcelo Miller, door Rodrigo Janot. Het verzoek werd gericht aan het STF (Supremo Tribunal Federal). Inmiddels hebben de advokaten van Joesley en Ricardo hun paspoorten ingeleverd (een goodwill gebaar) en vragen een voorafgaandelijk onderhoud aan bij minister Edson Fachin van het STF, vooraleer die besluit in te gaan op het verzoek tot in hechtenisneming.

Het ganse verhaal maakt duidelijk dat de corruptie in Brazilië erg diep zit en vele politici zitten dan ook op het puntje van hun stoel, in afwachting van wat er nog allemaal uit de bus gaat komen. Rechters van het STF hebben al duidelijk gemaakt dat het eerder afgesloten akkoord ongeldig moet worden verklaard en dat de betrokkenen de cel in moeten.

Wordt vervolgd.

Foto boven: Rovena Rosa - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s