Palocci: “Bloedverbond”

De getuigenis, gisteren afgelegd door ex-minister van financiën Antonio Palocci tegen ex-president Lula had een forse impact als gevolg van hun vroegere onderlinge politieke en persoonlijke verhouding. Het verhoor werd afgenomen door rechter Sergio Moro in verband met een onderdeel van het Lava Jato proces, met name de beschuldiging dat het bedrijf Odebrecht de aankoop van een terrein voor de bouw van het instituut Lula zou gefinancierd hebben t.w.v. meer dan 1 miljoen reais, als persoonlijke dienst en, uiteraard, in ruil voor gunsten aan het bedrijf. Palocci verklaarde o.m. dat Lula zijn akkoord gaf voor een soort “bloedverbond” met Odebrecht waarbij het bedrijf politieke campagnes en andere uitgaves van de PT zou bekostigen voor een totaal van R$ 300 miljoen.

Zelfs nadat Palocci geen deel meer uitmaakte van de regeringen Lula en Dilma, bleef hij actief op het vlak van de partijfinanciering en was als dusdanig een belangrijke figuur binnenin de PT. De getuigenis is een duidelijk signaal dat Palocci mikt op een akkoord voor een “delação premiada” met het oog op een vervroegde vrijlating uit de gevangenis waar hij opgesloten zit sinds 26 september van vorig jaar.

Het feit dat Palocci toegeeft dat er een pact bestond tussen Odebrecht en zijn partij (PT) heeft het potentiëel om meer juridische en politieke moeilijkheden te creëren voor de nieuwe kandidatuur van Lula als president. Een en ander gebeurt net op het moment dat openbare aanklager Rodrigo Janot de ganse partij, met Lula op kop, aanklaagt bij het Supremo Tribunal Federal als een criminele organisatie.

Uiteraard ontkennen de betrokkenen alle beschuldigingen en zeggen dat hun vroegere “companheiro” dergelijke verklaringen aflegt in de hoop op vrijlating, verklaringen die volgens hen niets te maken hebben met de waarheid. Desalniettemin is het een publiek geheim dat partijbonzen een plan B voorzien. Als alternatieven voor een presidentskandidaat worden Fernando Haddad (ex-burgemeester São Paulo) en ex-minister Jaques Wagner naar voren geschoven. Vooral Haddad zou de meeste kansen maken.

Palocci’s getuigenis is echter nog maar eens een beschuldiging in woorden tegen Lula, m.a.w. zijn woord t.g.o. dat van de ex-president. De ganse heisa rond de zaak JBS (met zakenman Joesley Batista) toont aan dat er voorzichtig moet omgegaan worden met beschuldigingen. Palocci sprak zichzelf enkele malen tegen, in vergelijk met vroegere getuigenissen en met die van eerder afgelegde verklaringen door vader Emílio en zoon Marcelo Odebrecht. Indien hij werkelijk een akkoord wil afsluiten met de Braziliaanse justitie, dan zal hij ook met bewijzen moeten komen.

Volgende woensdag 13 september wordt Lula opnieuw verhoord door Sergio Moro, eveneens in verband met het terrein dat Odebrecht zou aangekocht hebben voor de bouw van het nieuwe instituut Lula (uiteindelijk zag Lula af van de locatie die volgens hem ongeschikt was).

Een reactie op “Palocci: “Bloedverbond”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s