Vredespolitie: veel politie, weinig vrede

UPP01

Het zal bijna 10 jaar geleden zijn dat de eerste eenheid van de zogenaamde vredespolitie (UPP, ofwel Unidade de Polícia Pacificadora) ingeplant werd in de favela Santa Marta, in de wijk Botafogo, Rio de Janeiro. Dat was in november van 2008. De jongste en 42ste eenheid zag het licht op 30 juni van 2015 in de sloppenwijken Vila do João/Vila dos Pinheiros, deel uitmakend van het Complexo do Maré. Een studie van Cesec (een onderdeel van de universiteit Candido Mendes) wijst echter uit dat het voor de bewoners van de sloppenwijken weinig verschil uitmaakt. Bijna 50 % van de ondervraagden bevestigen die stelling. Anderzijds was het enigszins verrassend om te vernemen dat 60 % van hen wenst dat het project verder gezet wordt.

79 % van de ondervraagden vindt dat de “slechte” politiemannen (of vrouwen) moeten bestraft worden. Andere suggesties: betere arbeidsvoorwaarden, projecten om de jongeren aan te trekken en een aanbod van de reeds lang beloofde andere publieke diensten. De schietpartijen (tiroteios) tussen criminelen en politie verminderden niet, integendeel, aldus de ondervraagden.

38 % van hen relateren situaties waarbij jongeren, vooral gekleurde jongeren, uitgescholden worden door de politie, en te lijden hebben van vooroordelen. Meer dan 95 % zegt dat er geen direct contacten bestaan tussen leden van de vredespolitie en de bewoners, in tegenstelling tot wat oorspronkelijk beloofd werd.

ForcasArmadas

Dat de vrede in Rio de Janeiro ook vandaag nog ver te zoeken is, ziet u op boven- en onderstaande foto’s. De wapens en hoeveelheid drugs werden op 1 dag in beslag genomen.

DrogasArmas

Foto's: Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s