Uitkering auxílio-reclusão blijft

Penitenciaria

Het onderwerp kwam de jongste jaren herhaaldelijk in het nieuws in Brazilië, ook in sociale media waar de uitkering in kwestie aangeklaagd werd. Deze uitkering, gekend als “auxílio-reclusão”, ging naar verluidt geschrapt worden door de huidige regering, een besparing opleverend van R$ 600 miljoen in 2018. De regering kwam echter terug op dit voornemen, dit uit angst voor nieuwe opstanden in de Braziliaanse strafinstellingen die sowieso overbevolkt zijn met soms barbaarse toestanden als gevolg. Er bestaan nogal wat misvattingen over die uitkering, een rechtzetting is op zijn plaats.

Het is niet de gevangene zelf die recht heeft op de uitkering, maar wel zijn vrouw en/of minderjarige kinderen, mits er voldaan wordt aan enkele voorwaarden. De wet dateert uit de jaren negentig en werd destijds ingevoerd om de familie van criminelen te beschermen en helpen te overleven tijdens de uitvoering van de straf. De uitkering kan enkel toegekend worden nadat bewezen wordt dat de opgeslotene vooraf bijdroeg aan de sociale zekerheid, als zelfstandige of als werknemer. Bovendien bestaat er een plafond: het inkomen van de man/vrouw in kwestie voor zijn/haar verblijf in de gevangenis mag niet hoger liggen dan R$ 1.212,64 (vandaag ongeveer 325 euro). Dit wil niet zeggen dat de familie dat bedrag ontvangt. De berekening gebeurt op het gemiddelde inkomen van de opgeslotene en het resultaat is meestal lager dan een minimumloon.

Het is dus niet zo dat criminaliteit in Brazilië beloond wordt met een maandelijkse uitkering zoals door sommigen gesteld. Het is wel een sociale maatregel die de familie van de crimineel opvangt, een familie die net zo goed het slachtoffer is van het foute gedrag van de betrokkene.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s