Op zoek naar een presidentskandidaat

ACM01

De centrum-rechtse partij DEM is eigenlijk ontstaan uit de fundamenten van Arena (Aliança Renovadora Nacional), ten tijde van de Braziliaanse dictatuur, tussen 1966 en 1979. Arena werd PDS (Partido Democrático Social) in 1980; nadien kwam er een samensmelting met FL (Frente Liberal) en PFL (Partido da Frente Liberal), uiteindelijk resulterend in DEM (Democratas) in 2007. De partij begint nu, na al die jaren, te dromen van een echte presidentskandidaat, gestimuleerd door het voorzitterschap van de kamer, een zetel die in handen kwam van Rodrigo Maia (na het roemloos einde van Eduardo Cunha). Maia is de zoon van Cesar Maia, voorheen burgemeester van Rio de Janeiro.

Ten tijde van de regeringen van de PT (13 jaar lang, o.l.v. Lula en nadien Dilma Rousseff) verbleef DEM in de uithoeken van de oppositie. Voordien, in 1989, hadden ze nog 105 volksvertegenwoordigers maar dat aantal zakte tot 21 in 2014. Vandaag zijn er dat 30. De partij heeft geen enkele verkozene als gouverneur. Het enige DEM-lid met relevantie (naast Rodrigo Maia) is de burgemeester van Salvador ACM Neto (foto boven) kleinzoon van de legendarische oligarch Antônio Carlos Magalhães. Neto (38) zit in zijn 2de ambtstermijn als burgemeester en is erg populair, niet in het minst door zijn dynamische aanpak met betrekking tot de renovatie van de oude havenstad Salvador. Het is algemeen bekend dat hij, na die 2de termijn, de ambitie heeft om gouverneur te worden van de staat Bahia, op die manier de PT (met huidige gouverneur Ruy Costa) de pas af te snijden. Langs de andere kant drukt hij de wens uit dat zijn partij volgend jaar met een eigen kandidaat uitpakt: “Onze prioriteit gaat naar de ontwikkeling van een presidentieel project. Als daar niet genoeg tijd meer voor is, dan staan we open voor een dialoog met iedereen, zolang het maar past in onze visie op de maatschappij”, aldus Neto.

Rodrigo Maio mikt op de opvang van dissidenten uit andere partijen en hoopt op die manier 50 á 60 volksvertegenwoordigers te kunnen strikken, de meerderheid daarvan momenteel ontevreden leden van de PSB. De strategie tot het overhalen van die dissidenten bestaat erin om het rechtse ideaal van de partij terug te dringen tot het centrum, aldus een gelijkaardig imago (en dito succes) creërend als dat van Emmanuel Macron in Frankrijk. Hierbij wordt het voorbeeld van Jair Bolsonaro aangehaald, een extreem-rechtse figuur en eveneens presidentskandidaat. DEM wil niet extreem-rechts zijn maar zoekt toch naar argumenten die de Braziliaanse middenklasse kunnen overtuigen zoals een nul-tolerantie voor misdadigers, minder ideologische aspecten in de opvoeding, opvoeren van de werkgelegenheid, een flexibilisatie van het ontwapeningsstatuut en een verkleining van het overheidsapparaat.

Het probleem van de partij bestaat er dus in dat ze tot op vandaag geen echte presidentskandidaat kunnen voordragen, behalve dan de huidige minister van financiën Henrique Meirelles, of de rijzende ster João Doria (burgemeester van Sâo Paulo, nu lid van de PSDB). Enkel deze laatste wordt bekwaam geacht om de strijd tegen de nog steeds erg populaire Lula mogelijk te kunnen winnen. Mocht de veroordeling van Lula bevestigd worden in tweede instantie, dan zou de PT met een gelijkaardig probleem zitten. Zij geven immers nu al toe niet te beschikken over een plan B.

Foto: Fotos Públicas - Valter Pontes - Secom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s