Geen ‘delação premiada” voor Cunha

Cunha01

De onderhandelingen tussen het PGR (Procuradoria-Geral da República) met betrekking tot een eventuele “delação premiada” (bekennen van schuld en aanbrengen van nieuwe elementen met bewijzen in ruil voor strafvermindering) van voormalig kamervoorzitter Eduardo Cunha werden afgebroken. De procureurs vinden dat Cunha niet in staat is zijn eigen zonden op te biechten, voornamelijk zijn betrokkenheid met het corruptieschandaal van Petrobras. Cunha is een van de (vele) Braziliaanse politici die zichzelf verrijkten met smeergeld van het staatsbedrijf.

Eduardo Cunha is lid van de regeringspartij PMDB die, samen met de PT, het land bestuurde tot de afzetting van presidente Dilma Rousseff. Vice-president Michel Temer volgde Dilma Rousseff op en werd vanaf toen beschuldigd door links Brazilië dat hij een coup pleegde en dat het land nu geregeerd wordt door een president die niet democratisch verkozen werd (ook al werd hij wel degelijk samen met Dilma verkozen als haar vice). Velen oordelen dat Eduardo Cunha (in zijn functie als kamervoorzitter) de afzettingsprocedure opstartte door een van de vele verzoeken hiertoe goed te keuren.

De procureurs zeggen nu dat Cunha zijn nabije collega’s (die eveneens verdacht worden van corruptie) spaart en dat hij de geuitte beschuldigingen tegen Michel Temer (met name een partijgenoot) niet kan bewijzen.

Cunha werd vorig jaar in oktober aangehouden op bevel van rechter Sérgio Moro die het Lava Jato schandaal op strenge wijze onderzoekt en nogal wat mensen liet oppakken en veroordeelde, waaronder sterke figuren van de arbeiderspartij (van Lula en Dilma) zoals José Dirceu, schatbewaarder João Vaccari en Antonio Palocci. Eduardo Cunha werd veroordeeld en zit nu een gevangenisstraf uit van 15 jaar en 4 maanden.

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques/AGPT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s